Town of Southern Shores

“A Town of Volunteers”

6 Skyline Road, Southern Shores, NC 27949
Telephone: (252) 261-2394 Fax: (252) 261-0452
Web Site: southernshores.org
E-mail: info@southernshores.org

AN ORDINANCE AMENDING THE ZONING ORDINANCE
OF THE TOWN OF SOUTHERN SHORES

BE IT ORDAINED by the Town Council of the Town of Southern Shores, North
Carolina, that the Zoning Ordinance of the Town of Southern Shores be amended as
follows:

PART L. Article Il Interpretation and Definition of Terms, Section 3.02 Definition of
Specific Terms and Words is amended by adding the following definitions:

TELECOMMUNICATIONS ACCESSORY EQUIPMENT STRUCTURE: A
building or cabinet-like structure located adjacent to, or in the immediate vicinity
of a wireless telecommunications tower or antenna to house equipment
incidental to the receiving or transmitting of wireless broadcasts, cellular
telephone calls, voice messaging and paging services.

CO-LOCATION OF TELECOMMUNICATION ANTENNAS: The siting of
two or more providers’ wireless Communication antennas on the same
telecommunication tower.

GEOGRAPHIC ANTENNA COVERAGE AREA: The general vicinity
within which an antenna serves the transmission requirements of a cellular or
other broadcasting network.

TELECOMMUNICATION ANTENNA: A structure intended to radiate
and/or receive a source of non-ionizing electromagnetic radiation (NIER) and
accessory equipment related to broadcast services, private radio services,
pagers, beepers, data and common carriers (as regulated by the FCC) including
AM, FM, two-way radio, fixed point microwave, commercial satellite, cellular
and PCS communication systems.

TELECOMMUNICATION TOWER: A freestanding structure intended to
support one or more telecommunication antennas.
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TOWER, MONOPOLE: A slender self-supporting tower
used to support telecommunications equipment.

PART II. ARTICLE VII. Schedule of District Regulations, Section 7.10, C-General
Commercial District, C. Conditional Uses is amended by adding the following section:

6. Telecommunication Towers, subject to other requirements of the Southern
Shores Zoning Ordinance and provided the following conditions are met:

a. Use Guidelines and Dimensional Requirements

1. Location

a).

b).

Co-location of telecommunication antennas shall be required,

whenever possible. For towers up to one hundred fifty (130) feet in height,
the structure and fenced compound shall be designed to accommodate at
least two providers; higher towers, up to two hundred (200) feet, at least
three providers.

An existing use or structure on the same lot shall not preclude the
siting of an antenna or tower on that lot. To establish compliance with
setback and other zoning requirements, the dimensions of the entire lot
shall determine if an antenna or tower may be located there.

The minimum distance between wireless communication facilities
shall be at least one half-mile radius from any other wireless
communication facility in the geographic antenna coverage area.

2. Height

a).

Maximum tower height, including antenna and other attachments,

shall not exceed two hundred (200) feet, measured vertically from the
pre-disturbance ground level at the center of the tower.

b).

In no case shall a wireless communication facility, tower or antenna

exceed the minimum height necessary to accomplish the purpose it is
proposed to serve.

3. Permitted Structures

Monopoles shall be the only type of telecommunication towers permitted
in Southern Shores. Neither guyed towers nor lattice type towers shall be
permitted.
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4, Setbacks

a). Telecommunication towers shall be set back from each bordering
property line or right of way a minimum distance equal to one-third (1/3)
the height of the tower and tower mounted equipment measured vertically
from ground level at the center of the tower.

b). Accessory or component buildings shall be set back a minimum of
fifty (50) feet from all property lines and rights of way.

5. General Aesthetics

a). Towers and/or antennas shall be constructed and maintained to
minimize visual obtrusiveness in color or finish.

b). Support buildings and related structures at tower sites shall be of such
design, materials and colors to blend with surrounding structures.

¢). Outdoor storage of equipment or related items shall be prohibited on
tower sites.

d). Electrical and telephone lines extended to serve a wireless
communication facility shall be installed underground.

¢). Sound emissions, such as alarm bells, buzzers and the like, shall not be
permitted.

6. Fencing

All towers and their accessory equipment structures for any wireless
communication facility shall be enclosed by chain link fencing, not less
than six (6) feet or more than ten (10) feet in height. Such fences may be
equipped with anti-climbing devices. The gate into the fenced area shall be
located so that it is not easily visible from a street or adjacent property.

7. Screening/Landscaping (Buffer)
a). The base of a telecommunications tower, to a minimum height of ten

fect above average grade at the tower base, shall not be visible from any
thoroughfare.

tad
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b). Screening is required along all exterior sides of the fence described
above excluding the gate. Screening shall be a minimum width of twenty
(20) feet with two (2) rows of planting material placed ten (10) feet on
center, that are a minimum of five (5) feet in height when planted, and that
are expected to reach a height of eight (8) feet within three (3) years.
Suitable plant types shall be those recommended by the U.S. Department of
Agriculture to achieve a mature growth height of eight (8) to ten (10) fect in
the coastal area.

8. Lighting

a). Telecommunication towers shall be lighted only if specifically required
by the FAA, in which case, FAA minimum lighting requirements shall be
applied.

b). When lighting is required by FAA, strobe lights shall be avoided unless
specified by FAA. When strobe lights are required on telecommunication
towers, a dual lighting system of white strobes for daytime lighting and a
red flashing light atop the tower for nighttime lighting shall be used.

¢). Except for lighting described in (b) above, all lighting at a wireless
telecommunications facility shall be shielded.

9. Signage

Wireless comumunication facilities shall not display signage, logos
symbols or any messages of a commercial or non-commercial nature on
towers, support structures or the fence securing the tower. A sign, not
visible from a public right-of-way or adjacent residences, shall be posted
on the fence gate identifying the current owner of the tower, emergency
contact person or agency, and applicable contact numbers.

b. Application Requirements
The following shall be submitted at the time of application.
a). Documentation prepared and sealed by a professional engineer
registered in North Carolina stating that it is technically or practically

impossible to provide a reasonable level of service by co-locating the
tower or antenna on an existing structure.
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Technical documentation shall include a map of the search area, all
potential co-location sites stating why each 1s unsuitable, and the total
number of towers the service provider currently owns and plans to
construct within the geographic antenna coverage area of the Town within
the next two years.

The applicant must submit, in writing, a declaration from owners of all

technically feasible co-location sites that they are unwilling to negotiate
space or evidence that the applicant has tried, in good faith to negotiate

reasonable terms for co-location and failed.

b). A scaled site plan, scaled elevation view, and supporting drawings,
calculations and other documentation, prepared and sealed by appropriate
licensed professionals, showing the location and dimensions of all
improvements including topography, tower height requirements, setbacks,
access driveways or easements, parking, fencing, landscaping, adjacent
uses and any other information necessary to assess compliance with this
ordinance and compatibility with surrounding uses.

¢). Documentation that FCC’s minimum lighting standards have been
applied.

d). Documentation that the proposed tower, antennas and equipment
comply with all applicable FCC regulations. To protect the public from
unnecessary exposure to electromagnetic radiation, documentation shall be
provided that power density levels do not exceed those permitted by FCC.

¢). Documentation, prepared and sealed by a professional engineer
registered in North Carolina, that the proposed tower and attached antennas
do not exceed the minimum height necessary to accomplish the purpose for
which they are constructed.

). A notarized statement by the owner or CEQO of the owner specifying the
number of co-location sites the owner will make available on the proposed
tower and a declaration that such sites will be negotiated in good faith at
reasonable terms to other service providers.

g). Documentation, prepared and sealed by a professional engineer

registered in North Carolina, to demonstrate that the telecommunication
tower has sufficient structural integrity for its intended uses. All towers and
attached antennas shall be capable of withstanding winds of at least 150 miles
per hour.
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h). If the proposed tower or antenna is to be located on lands owned by a
party other than the applicant or the Town, a copy of the lease agreement
with the property owner.

i). Documentation consisting of a certificate of insurance verifying a
general liability coverage of at least $1,000,000.00 at no cost to the Town
of Southern Shores. The certificate shall contain a requirement that the
insurance company shall notify the Town thirty (30) days prior to the
cancellation, modification, or failure to renew the insurance coverage
required.

i). A copy of the approved National Environmental Policy Act of 1969
(NEPA) compliance report for all towers, antennas, accessory structures or
equipment proposed for the site.

k). A memo of understanding regarding removal of abandoned antennas
and towers. Any tower or antenna that is not operated for 180 continuous
days in a 12-month period shall be considered abandoned. The owner of
such antenna (s) or tower shall be responsible for its removal within ninety
(90) days of receipt of such notification by the Town. Failure to remove
abandoned equipment will result in its removal by the Town at the owner’s
expense.

c. Review Process
The Planning Board will use the following criteria in its review of an
application for any wireless telecommunication antenna, tower or accessory
structure,

a). The use 1s a public necessity.

b). The facility will not materially endanger the public health or safety if
located where proposed and developed according to the plan submitted.

¢). The required conditions, specifications, and actions described in this
ordinance have been met.

d). The value of adjoining property will not be reduced.

e). The location and character of the facility will be in harmony with the
arca in which it is to be located.
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PART III. All Ordinances or parts of Ordinances in conflict with this Ordinance are
hereby repealed. Should a court of competent jurisdiction declare this Ordinance or any
part thereof to be invalid, such decision shall not atfect the remaining provisions of this
Ordinance nor the Zoning Ordinance of the Town of Southern Shores, North Carolina
which shall remain in full force and effect.

ART ¥V. This ordinance shall be in full force and effect from and afier the J"%aay of
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ot Attt

Mayvor
ATTEST: . Date: 72/ 5/ oo
, L et Vote: S5Ayes ¢ Nayes
Town Clerk
Al?? foved as to form

\ ..... %J / v{j/v{’l/)(

Town Attorney




